Pécs, Kodály Központ

Korunk Zenéje Fesztivál

Komolyzene

A Filharmónia Magyarország az idei Korunk Zenéje Fesztivált a zeneszerzői évfordulók köré építette fel. Október 1. és 18. között az ország öt városában csendülnek fel a kortárs zene dallamai, néhány eseményt több helyszínen is megrendezünk és a fesztivál idén először kilép az országhatáron túlra is.

Színes válogatást adunk a jelenkor és a közelmúlt magyar zenéjének különféle műfajaiból és stílus-irányzataiból.

Az idén 75 éves Sáry László különleges, groteszk, "félig komoly" operája, a Weöres Sándor versére készült "Remek hang a futkosásban" az idei szombathelyi Bartók Fesztiválon került bemutatásra először színművészek, énekes és hangszeres szólisták összművészeti produkciójában. Négy városban: Pécsett, Budapesten, Miskolcon és Egerben tűzzük műsorra az előadást a Maladype Színház és a Qaartsiluni Ensemble művészeivel, Balázs Zoltán izgalmas rendezésében.

A 80 éves Sári József életművéből a kamarazenei kompozíciókat tűzzük műsorra Szegeden, kiváló fiatal előadóművészek tolmácsolásában.

A pécsi közönségnek szánjuk a legfiatalabb zeneszerző-generáció kísérleti darabjainak bemutatását. Az alkalmazott zenei kompozíciók a nyári Bartók Szeminárium kurzusán születtek. A "Generációk találkozása" című koncerten a 85 éves Soproni József, valamint a 80 éves Balassa Sándor egy-egy vonósnégyese is elhangzik.

A vidéken élő zeneszerzőket az idén 75 éves Papp Gábor képviseli, akinek szerzői estjét Miskolcon hallhatja a közönség.

Gyöngyösi Levente még csak 40. születésnapját ünnepli, de máris komoly zeneszerzői karrier áll mögötte. Érdeklődési körének középpontjában a kórusművészet áll, így születésnapi koncertjén is a nőikari kompozíciók, illetve a szerző Karácsonyi Oratóriuma hangzik el szülővárosában, Kolozsváron és Budapesten a magyar kórusművészet leghitelesebb és legszínvonalasabb tolmácsolóinak - a Nyíregyházi Pro Musica Leánykar, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar és az Orfeo Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes - előadásában.

A fesztivál egyik különleges programjának szánjuk a közelmúlt jelentős magyar komponistáinak vetítés-sorozatát. Petrovics Emil, akinek Lysistrate c. vígoperáját vetítjük, az idén lenne 85 éves. Szokolay Sándor Margit, a hazának szentelt áldozat című operáját éppen 25 évvel ezelőtt mutatta be az Erkel Színház. Bozay Attilára Az öt utolsó szín című operájának vetítésével emlékezünk. Az operafilmek, melyeket a Zeneakadémián láthatnak, igazi kuriózumok, hiszen vannak köztük olyanok, amik évtizedek óta nem voltak láthatók, s jövőbeni vetítésük sem ismert.

A közel negyven éves múltra visszatekintő kortárs zenei koncertsorozat szeretettel várja az ünnepelni vágyókat!

www.filharmonia.hu

OKT.
1-től
OKT.
18-ig
Saját nyomtatású jegyek
Előadások
Az Ön böngészője elavult

Az oldal megfelelő működéséhez kérjük, frissítse azt, vagy használjon másikat! FRISSÍTÉS MOST

×