Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Magyar Rádió Énekkara
Magyar Rádió Gyermekkórusa


A Magyar Rádió Művészeti Együttesei 2018/19-es évadban ünnepi programkínálattal, színes, gazdag műsor választékkal várják a zeneszerető közönséget. A kínálat a kora barokktól napjaink muzsikájáig terjed, és szinte valamennyi műfaj megjelenik benne: az operától és oratóriumtól kezdve a szimfonikus zenekari, énekkari és kamarazenei irodalom számos ismert és ismeretlen remekművéig.

A Jubileumi bérlet grandiózus művekkel, 150-350 fős előadó-apparátusokkal várja az érdeklődőket, melyekben a Magyar Rádió mindhárom együttese közreműködik. A zenekar alapításának 75. évfordulója alkalmából műsorra kerül Berlioz monumentális Te Deuma, melynek partitúrájába a szerző 12 hárfát írt elő, és melynek ősbemutatóján, 1849-ben 800 fős gyermekkórus énekelt. A Művészetek Palotája színpadán Berlioz mellett Liszt, Muszorgszkij, Mahler és Rachmaninov nagyszabású oratórikus művei hangzanak el.

A Dohnányi bérlet sok különlegességet kínál neves szólistákkal és karmesterekkel. Dame Emma Kirkby, aki hosszú évek óta a historikus előadók koronázatlan királynője, azon kevesek egyike, akit a királynő a legmagasabb kitüntetéssel, a „Dame” rang odaítélésével ruházott fel. Mellette a közönség találkozhat Perényi Miklós, Jean-Efflam Bavouzet, Carlo Montanaro, Howard Williams, Sesto Quatrini produkcióival. A programok Purcelltől Brittenig, Michael Haydntől Piazzoláig, Glinkától Verdiig számos maradandó zenei élményt ígérnek. Különlegesség pl. az Aprószentek emlékére rendezett koncert, mely Salzburg 18. századi hagyományát idézi fel, a Bazilika egykori karnagyának, Michael Haydnnek erre az ünnepre írott gyermekkari szakrális műveivel, a neves osztrák karmester, Martin Haselböck vezényletével. Érdekes lehet összehasonlítani a két nagy angol nemzeti zeneszerző, Purcell és Britten azonos témájú, a Szentivánéji álom történetét feldolgozó, 260 év különbséggel írott operáját, egy estén, az angol zenét anyanyelvi szinten ismerő Howard Williams irányítása alatt.

Vásáry Tamás nagyszabású, három évre tervezett Beethoven-sorozata a második évadához érkezik. A 2., 4., 5. és 9. szimfóniával teljessé válik az elhangzó szimfóniák sora, a versenyműveket pedig ezúttal is fiatal, versenygyőztes művészektől hallhatjuk: Horti Lilla (Simándy Énekverseny díjnyertese), Varvara (Oroszország, Anda Géza verseny győztese), Benny Tseng Yu-Chien (Taiwan, Csajkovszkij verseny győztese). A három évadra tervezett nagy, 12 estés koncertsorozatban Vásáry Tamás keze alatt elhangzik Beethoven összes jelentős zenekari műve.

A nagy sikerű Anno Sacri sorozat is folytatódik, így karácsonytól karácsonyig körbe ér az egyházi év. A Mátyás-templom meghitt környezetet biztosít Buxtehude, Bach, Schütz és Telemann csodálatos kantátáinak. A Magyar Rádió Gyermekkórusának közreműködése – elsősorban a korálok éneklésével – felidézi a német barokk protestáns szertartások hangulatát, amikor a magas szólamokat fiú énekesek adták elő.

A Magyar Rádió Énekkara a Sapszon bérletében ezúttal tematikusan szerkesztett műsorokat kínál a 16. századi angol egyházzenétől a 20. és 21. századi magyar kompozíciókig, fordított időrendi sorrendben. A Szent Anna templom falai között az utóbbi mintegy 40 év magyar kórusművészetét idézik, sokszínű válogatással, „Vesperás feketében” fantázia-címmel. A párizsi Notre Dame székesegyház karnagya, Henri Chalet vezényletével mutatják be a legendás katedrális utolsó évszázadának kompozícióit, felhasználva a templom különleges adottságát, a két orgonát (amely a mi Mátyás-templomunkban is rendelkezésre áll, és Hock Bertalan, valamint Deák László fogja megszólaltatni) - döbbenetes és fenséges hangzásvilágra számíthat az érdeklődő közönség! B. Britten és J. Haydn spirituális rokonságot sugalló oratórikus kompozícióit az énekkar vezető karnagya, Pad Zoltán vezényli a Pesti Vigadóban a Rádiózenekar kíséretével, végezetül a világhírű Hilliard Ensemble egykori énekese, Paul Hillier keze alatt szólalnak meg az angol egyházzene évszázadainak gyöngyszemei, a reneszánsz aranykor nagymestereitől (Byrd, Tallis, Morley motettáitól) a 20. század extravagáns egyházzenészeinek kompozícióiig (J. Macmillan, T. Adés, J. Tavener).

Folytatódik Vásáry Tamás sikeres sorozata, „A zenén túl…”.

A Magyar Rádió Gyermekkórusa az új évadban is megtartja hagyományos önálló hangversenyeit a Müpában, a Pesti Vigadóban és a BMC-ben.

Látogasson el a radiomusic.hu-ra vagy keresse fel facebook oldalunkat.

Magyar Rádió Művészeti Együttesei:
100 koncert,
200 előadóművész,
300 év zenei öröksége!

2018/19. évi programok

INFORMÁCIÓ


Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa

Titkárság:
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 5-7.

Jegyinformáció, jegy-és bérletrendelés:
info@mrze.hu

www.mrze.hu

Az Ön böngészője elavult

Az oldal megfelelő működéséhez kérjük, frissítse azt, vagy használjon másikat! FRISSÍTÉS MOST

×